inzerce · kontakty · galerie · archiv · odkazy
28.3.2024 rozcestník novinky přeměna náš svět o nás komunita web

Nový pohled na genitálie a gender

<<     <      20/22      >     >>

Osobně bych navrhla dva naprosto odlišné přístupy k tomu, co dnes označujeme termínem "intersexualita". Ten první by spočíval v přímé konfrontaci s intersexualitou. Lékaři by tolik nespěchali s nápravou jen kvůli rodičům a místo toho by jim pomáhali vyrovnat se s narozením intersexuálního dítěte a s předsudky ohledně genderu.

V podpůrných skupinách vedených dospělými intersexuály, jako jsou například členové Severoamerické společnosti intersexuálů (ISNA), by pak rodiče mohli vyjádřit své mnohdy nevyřčené obavy: Bude má intersexuální dcera lesbicky orientovaná, pakliže má velký poštěváček nebo chromozómy XY? Vyroste z mého intersexuálního syna opravdový muž, když má malý penis? Co všechno vlastně obnáší mít dítě, které je výrazně odlišné od ostatních dětí?


Když se rozhlédneme kolem, můžeme už dnes najít rodiče schopné přijmout tuto novou filosofii. Znám například rodiče mladé dívky, kteří poté, co se dozvěděli, že jejich dcera má chromozómy XY, chybí jí vagina a trpí syndromem testikulární feminizace, reagovali slovy: "To je vážně zajímavé. Aspoň bude něčím výjimečná. Uvidíme, co se o tom všechno dá zjistit." Při výzkumu prováděném na chlapcích a mužích s mikropenisy se ukázalo, že nejlépe se dané situaci přizpůsobili ti z nich, jejichž rodiče považovali vzhled penisu za uspokojivý a toto přesvědčení pak vštípili i svým synům.


Odborná literatura, v níž se to jen hemží slovy jako "trauma" a "tragédie" a varovnými příběhy rodičů, kteří neuposlechli rad lékaře, zachovává nicméně naprostou mlčenlivost v otázce "široké škály (mnohdy pozitivních) reakcí na to, co by se dalo chápat i jako rozsudek smrti". Je tedy nabíledni, že pokud by lékaři měli změnit svůj přístup, museli by nejprve podrobit zkoumání své vlastní předsudky spojené s genderem, a to s přihlédnutím k zásadním kulturním změnám, kterými tento koncept prošel.


Druhý odlišný přístup k intersexualitě by spočíval v jejím ignorování. Tím nechci říct, že by lékaři měli rodičům intersexualitu zamlčovat a sami v ni věřit – tímto způsobem se ostatně v současnosti podobné situace řeší. Místo toho by měli intersexualitu zcela odmítnout a to i z vlastního hlediska. Kdyby se od existence intersexuality tímto způsobem odhlédlo, zůstaly by pouze genitálie, které by kromě toho, že představují symptom jisté zdravotní poruchy, nemusely být už ničím zajímavé.

O tom, že tradiční projevy intersexuality je možné zcela ignorovat nebo si je vykládat odlišným způsobem, svědčí i případy mužů, u nichž byla diagnostikována – byť posléze "neléčena" – hypospadie, a jejich sexuálních partnerů, kteří si nějaké "deformace" penisu ani nevšimli.


Druhý z uvedených přístupů k atypickým genitáliím ve skutečnosti vychází ze stávajících lékařských postupů. Jak jsem již uvedla ve druhé kapitole, lékaři jsou si dobře vědomi toho, že rodičům musejí zprávu sdělit šetrně a vyhýbají se proto například používání termínů "hermafroditismus" či "intersexualita" kvůli jejich silnému emocionálnímu zabarvení. Nový přístup k intersexualitě by přitom zahrnoval ještě pečlivější práci s jazykem.

Místo o "maskulinizovaném" poštěváčku či "mužských" chromozómech by se například u dívky dalo například mluvit o nadprůměrně vyvinutém poštěváčku, srostlejších stydkých pyscích či chromozómech XY. Doktor by pak mohl rodičům sdělit své mínění následujícím způsobem: "To, co má vaše dcera, není penis, protože jeho součástí není močová trubice ani meatus."

Takový přístup sice ještě nezaručuje, že všichni rodiče se rozhodnou nabízený chirurgický zákrok odmítnout, ale aspoň by jim poskytl šanci dojít k vyváženějšímu závěru, pokud by se poukázalo na skutečnost, že jde o problém kosmetický a nikoliv genderový. Kosmetické záležitosti na rozdíl od genderových patří (alespoň prozatím) mezi ty, k nimž se i laik dokáže kvalifikovaně vyjádřit a o nichž může vést spor s chirurgem.


<<     <      20/22      >     >>

Shlédnuto: 964063x    |    Komentáře: 0    |    Tipů: 0    |   
Translidé 2003-2024 | MAPA | on-line: 0 |        Creative Commons License