inzerce · kontakty · galerie · archiv · odkazy
19.4.2024 rozcestník novinky přeměna náš svět o nás komunita web

Nový pohled na genitálie a gender

<<     <      22/22      >     >>

Přestaneme-li genitáliím přikládat privilegovaný význam, dosáhneme toho, že gender přestane být spojován s biologickými parametry a stane se čistě záležitostí sociální interakce. Konkrétní způsob realizace vlastní mužskosti či ženskosti – včetně "způsobu realizace" genitálií – by se pak dal vykládat mnohem volněji a to i v případě, že by zůstalo zachováno rozdělení na dva gendery, mužský a ženský.

Lékaři sice říkají rodičům, že plod je oboupohlavní, ale o genderu mluví jako o "pevně daném" už ve věku šestnácti či dvaceti týdnů, a to jen z toho důvodu, že v této době končí i vývoj pohlavních orgánů. Jenže gender není nikdy pevně daný a to nejen v případě osob, které sebe samy považují za intersexuální, ale i v případě kohokoliv jiného. Jakmile rezignujeme na představu "pohlaví" a začneme chápat gender jako něco, co vzniká výhradně v průběhu sociální interakce, bude pro nás mnohem snazší představit si jej jako něco, co prochází neustálým vývojem.


Toto tvrzení však vychází z předpokladu, že gender je něčím, s čím stojí za to dále pracovat. Možná, že není. Pakliže nám intersexualita nabízí nějaké poučení, pak zní, že gender představuje určitou zodpovědnost a také určité břemeno – jak pro ty, kteří se v rámci daných kategorií musejí někam zařadit, tak pro ty, kteří je do těchto kategorií řadí.

Naše stížnosti ohledně genderového útlaku ve všech jeho sociálních i politických podobách jsou sice naprosto oprávněné, ale zatím ještě pořád tak docela nechápeme, že své vlastní životy ovlivňujeme i tím, jak se snažíme určování genderu postavit na fyziologický základ. Proto musíme využít veškerých prostředků, které máme k dispozici, abychom se genderu konečně zbavili. Problém intersexuality pak zmizí a my se tímto způsobem alespoň odvděčíme intersexuálům za všechna poučení, kterých se nám od nich dostalo.

Zdroj

Z anglického originálu "Rethinking Genitals and Gender" in Lessons from the Intersexed (Rutgers University Press, 1998, str. 105–132) přeložila Daniela Štecherová. Zveřejněno se souhlasem autorky.

Výše uvedený překlad se vztahuje zákon o autorských právech (konkrétně zákon č. 121/2000 Sb.) a pokud z něj tedy budete chtít citovat v nějakém vlastním článku, nezapomeňte uvést jméno autorky překladu, autorky originálu, původní název díla a zdroj (webové stránky translide.unas.cz).

O autorce

Suzanne Kessler, Ph.D., je profesorkou psychologie a vedoucí fakulty přírodních a společenských věd na Purchase College, State University of New York, kde vyučuje mj. sociální psychologii, psychologii genderu, psychologii žen, etnometodologii a psychologii komunikace. Mezi její hlavní oblasti zájmu patří ty, které nějakým způsobem narušují naše kulturně podmíněná očekávání ve vztahu k genderu (jako je například transsexualita či intersexualita).


<<     <      22/22      >     >>

Shlédnuto: 964189x    |    Komentáře: 0    |    Tipů: 0    |   
Translidé 2003-2024 | MAPA | on-line: 0 |        Creative Commons License